Een stop motion video is gemaakt met foto’s, heel veel foto’s! Het zijn animaties die gemaakt kunnen worden vanuit allerlei materialen. Van spullen om je heen zoals meubels, kleding, etenswaren, lego en allerlei voorwerpen. Maar je kunt ook zelf een voorwerp vormgeven door te werken met bijv. papier of klei. Als je een film wilt maken met een vloeiend beeld, dan heb je minimaal 24 beelden/frames per seconde nodig. Dat zijn erg veel foto’s! Bij een stop-motionfilm haperen de beelden vaak een beetje, en kan je minimaal 10 frames per seconde gebruiken.
Hieronder wat voorbeelden van verschillende stop motions:
- Animatie met klei
- Animatie met voorwerpen
- Animatie met voedsel
- Animatie met papier
- Animatie met tekeningen
- Animatie met mensen
Wat heb je nodig?
- Mobiel of digitale camera om foto’s te kunnen maken.
- Mobiel of laptop om het filmpje te maken.
- App zoals Stop Motion Studio of iMotion als je op de mobiel werkt. Programma Windows Moviemaker of Quicktime als je op de laptop werkt.
- Statief of iets anders waardoor je mobiel/camera stevig blijft staan.
- Belichting: het licht moet steeds hetzelfde zijn (een ruimte met steeds hetzelfde licht of een lamp).
- Papier en potlood voor een storyboard.
- Materiaal voor de film
- Achtergrond (maak deze zelf van bijvoorbeeld karton of gebruik een bestaande achtergrond als een tafel)
- De te fotograferen voorwerpen: Lego / M&M’s / houten poppetje / pen en papier / klei / post-its /voorwerpen uit het dagelijks leven etc.
Voorstudie Storyboard
We gaan nu zelf een stop motion maken. Daarvoor ga je eerst een verhaal bedenken en daarna kies je met welk materiaal je het wilt maken. Ook kan je het andersom doen, eerst een materiaal kiezen en daarna het verhaal. Om het verhaal te maken ga je eerst een storyboard maken. Vul dit blad in of teken het over. Fotografeer het en lever dit in bij de docent via de mail. Hieronder een video waarin het maken van een storyboard wordt uitgelegd:
Opdracht Stop motion maken
Nu ga je zelf jouw stop motion maken, van minimaal 20 seconden. Je mag zelf kiezen met welk materiaal. Zorg dat je mobiel of camera stevig staat en niet verschuift. Gebruik daarvoor een statief of bouw zelf iets waardoor het stevig staat.
Stappen voor jouw stop motion:
1. Verzamel je materiaal en zorg dat je alles goed hebt voorbereid.
- Is er een ruimte die je ongestoord kunt gebruiken?
- Heb je genoeg licht en is die steeds hetzelfde?
- Heb je al de spullen bij de hand?
- Staat de camera op de juiste plek, dichtbij, zodat je alleen ziet wat je wilt zien? Pas op dat je niet teveel op de foto zet, zoals achtergrondbeelden die niets met je film te maken hebben.
2. Maak de foto’s
- Maak heel veel foto’s! Het is gemakkelijker foto’s te verwijderen dan toe te voegen. Bedenk dat je minimaal 10 foto’s per seconde nodig hebt.
- Bedenk dat als je dingen wilt laten zweven in de lucht, je beter plat kunt werken en alles van bovenaf fotografeert. Als je alles van de zijkant gaat fotograferen, moet je soms creatieve oplossingen hebben om iets te kunnen laten zweven. Of zorgen dat het lijkt alsof het zweeft.
- Zorg dat je verschillen tussen de foto’s minimaal zijn. Als je een poppetje wilt laten lopen, dan is het verschil tussen twee foto’s minimaal. Hoe kleiner het verschil, hoe meer foto’s je nodig hebt voor een beweging en hoe vloeiender het beeld wordt.
3. Maak de video
- Als je op je mobiel werkt kan het direct in de app (Stop Motion Studio of iMotion) gemaakt worden.
- Werk je op je laptop, zet dan alle foto’s in één map zodat het voor jou overzichtelijk blijft en ga daarna met het programma (Windows Moviemaker of Quicktime) aan de slag dat je wilt gebruiken.
- Ook kan je met Premiere Pro werken, dat programma staat op de computers op school.
4. Zet muziek of geluid onder het beeld dat past bij de beelden, dat meegaat op het ritme van de beelden of gewoon leuk is tijdens het bekijken van je film. Dit kan je doen in de app waarin je werk door de opneem functie. Voor geluid te uploaden moet je namelijk betalen. Maar je kan ook het geluid bewerken in Premiere-Pro, dan moet het filmpje zelf verder helemaal af zijn.
5. Sla je video op als MP4 en mail hem naar je docent.
Hieronder staan nog verschillende filmpjes hoe je nu een stop-motion kunt gaan maken:
- Filmpje uitleg stop motion
- Filmpje uitleg app Stop Motion Studio
- Filmpje uitleg stop motion van papieren