Docent: SCS
Wat is een stop-motionfilm?
Stop-motion is een eenvoudige filmtechniek waarmee je bijzondere en mooie filmpjes kunt maken. De eerste films waren stop-motionfilms en voordat de digitale animaties werden uitgevonden, werden stop-motions veel gebruikt voor special effects in films. Een stop-motion is een filmpje met allemaal foto’s achter elkaar die je maar erg kort ziet. Als je een film wilt maken met een vloeiend beeld, dan heb je minimaal 24 beelden/frames per seconde nodig. Dat zijn erg veel foto’s! Bij een stop-motionfilm haperen de beelden vaak een beetje. Hoe minder foto’s je gebruikt, hoe meer het beeld zal haperen.
Wat heb je nodig?
- Digitale camera: je moet erg veel goede en gedetailleerde foto’s kunnen maken.
- Statief bij je fototoestel: het is belangrijk dat je foto’s steeds hetzelfde zijn en als je het toestel zelf vasthoudt, beweeg je al gauw een klein beetje.
- Belichting: het licht moet steeds hetzelfde zijn (een ruimte met steeds hetzelfde licht of een lamp).
- Computer: hierop bewerk je de foto’s tot een film.
- Filmbewerkingsprogramma: Monkeyjam is een prettig programma om mee te werken en je kunt het gratis downloaden. Windows Movie Maker staat standaard op een computer met Windows of is gratis te downloaden. Verder heb je op telefoons soms ook apps die je kunt gebruiken, zoals Timelapse, alleen kun je dan met de gratis versies vaak veel minder speciale dingen doen dan met bijvoorbeeld Monkeyjam.
- Papier en potlood voor een storyboard: dat is het verhaal dat je kort als een soort strip schetst voordat je begint met filmen.
- Materiaal voor de film
- Achtergrond (maak deze zelf van bijvoorbeeld karton of gebruik een bestaande achtergrond als een tafel)
- De te fotograferen voorwerpen: Lego / M&M’s / houten poppetje / pen en papier / klei / post-its /voorwerpen uit het dagelijks leven etc.
Opdracht: maak je eigen stop-motionfilm
- Allereerst heb je een leuk idee nodig. Begin met korte filmpjes. Je leert vanzelf steeds meer technieken om ook iets grotere filmpjes mooi te maken.
- Verzin een scenario voor een kort filmpje en verwerk dit in een storyboard.
- Bedenk het materiaal. Wil je gewoon beelden uit het echte leven? Wil je klei gaan gebruiken? Wil je Lego gebruiken? Bekijk veel verschillende voorbeelden om inspiratie op te doen.
- Verzamel je materiaal en zorg dat je randvoorwaarden goed zijn.
- Is er een ruimte die je ongestoord kunt gebruiken?
- Is het licht fel genoeg en steeds hetzelfde?
- Heb je al de spullen bij de hand?
- Staat de camera op de juiste plek, dichtbij, zodat je alleen ziet wat je wilt zien? Pas op dat je niet teveel op de foto zet, zoals achtergrondbeelden die niets met je film te maken hebben.
- Maak de foto’s.
- Maak heel veel foto’s! Het is gemakkelijker foto’s te verwijderen dan toe te voegen. Bedenk dat je minimaal 10 foto’s per seconde nodig hebt.
- Zorg dat je verschillen tussen de foto’s minimaal zijn. Als je een poppetje wilt laten lopen, dan is het verschil tussen twee foto’s minimaal. Hoe kleiner het verschil, hoe meer foto’s je nodig hebt voor een beweging en hoe vloeiender het beeld wordt.
- Maak de film.
- Zet alle foto’s in één map zodat het voor jou overzichtelijk blijft en ga daarna met het programma aan de slag dat je wilt gebruiken.
- Monkeyjam
- Windows Moviemaker
- Etc.
- Zet alle foto’s in één map zodat het voor jou overzichtelijk blijft en ga daarna met het programma aan de slag dat je wilt gebruiken.
- Zet muziek of geluid onder het beeld dat past bij de beelden, dat meegaat op het ritme van de beelden of gewoon leuk is tijdens het bekijken van je film.
- Als je deze film af hebt, kun je gaan experimenteren met andere technieken en grotere filmpjes, zodat jouw stop-motionfilm er steeds professioneler uit gaat zien.
Verschillende tutorials over technieken van de stop-motionfilm of ideeën voor films:
- Een film met klei
- Een film met post-its
- Een film met M&M’s
- Een film met pen en papier (wc-papier)
- Een film met beelden uit het dagelijks leven
- Hoe zorg je dat bewegingen ook écht lijken?
- Tekentechnieken bij stop-motion